Balet în trei acte
Muzica: Jules Massenet (aranjament orchestral de Martin Yates)

Data premierei mondiale: 7 martie 1974, Baletul Regal din Londra

Data premierei actualei montări la Opera Naţională Bucureşti (premieră naţională): 2 aprilie 2016

Coregrafia: Kenneth MacMillan
Maeştri de balet: Karl Burnett, Bruce Sansom

Dirijor: Martin Yates (invitat)/ Ciprian Teodoraşcu

Scenografia: Mia Stensgaard
Lighting design: Mikki Kunttu


Distribuţia premierei:

Manon: Marina Minoiu
Des Grieux: Dawid Trzensimiech
Lescaut: Henry Dowden
Monsieur GM: Antonel Oprescu
Amanta lui Lescaut: Akane Ichii
Temnicerul: Gigel Ungureanu
Madame: Alexandra Gavrilescu
Cerşetorul Şef: Shuhei Yoshida
Curtezane: Nastazia Philippou, Sakura Sakamoto, Fiona Cameron Martin, Bianca Stoicheciu
Clienţii: Alessandro Audiso, Liam Morris, Egoitz Segura, Caspar Stadler, Răzvan Cacoveanu, Lucas Campbell, Jessy Chraibi, Mircea Ioniță
Bătrânul: Vicenţiu Popescu

şi Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti

Despre

„Manon” este al doilea balet în trei acte al coregrafului Kenneth MacMillan (1929-1992), bazat scenariul pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut”, în România publicat cu titlul „Manon Lescaut”, subiect care i-a inspirat şi pe compozitorii Jules Massenet şi Giacomo Puccini pentru operele lor cu acelaşi nume. Pentru premiera din anul 1974 orchestraţia a fost realizată de dirijorul şi compozitorul Leighton Lucas, materialul muzical fiind reorchestrat în anul 2011 de dirijorul Martin Yates. Spectacolul de la Opera Naţională Bucureşti a fost realizat cu ajutorul maeştrilor de balet Karl Burnett şi Bruce Sansom, specializaţi în creaţia lui Kenneth MacMillan.

Sinopsis

Actul I

Curtea unui han în apropiere de Paris, frecventat de cerşetori şi de curtezane. În mulţime se află Des Grieux, un tânăr student, bogatul Domn G.M. şi Lescaut, fratele mai mare al lui Manon. O trăsură opreşte aducând-o pe Manon, aflată în drum către mânăstire, însoţită de un domn mai în vârstă care, în timpul călătoriei, a devenit atras de ea. Lescaut observă aceasta şi crede că poate profita de situaţie. În timp ce Lescaut îl trage deoparte pe bătrân ca să pună la cale vânzarea lui Manon, iar mulţimea se mută în han, Manon îl întâlneşte pe Des Grieux şi cei doi se îndrăgostesc. După ce au luat banii bătrânului, îndrăgostiţii decid să fugă. Lescaut şi bătrânul ies din han şi văd că Manon a dispărut. Domnul G.M. îşi arată interesul faţă de Manon şi, realizând că este o posibilitate de câştig mai bună, Lescaut îi promite că va găsi fata pentru el. 

Locuinţa lui Des Grieux la Paris. Des Grieux scrie tatălui său pentru a-i cere bani, dar Manon îl întrerupe, iar cei doi îşi mărturisesc din nou dragostea unul pentru altul. În timp ce Des Grieux pleacă pentru a duce scrisoarea, Lescaut soseşte cu Domnul G.M. După ce îi arată lui Manon daruri preţioase, ea este de acord să plece cu G.M. Des Grieux se întoarce şi descoperă că Manon l-a părăsit. Este întâmpinat de Lescaut, care încearcă să-l facă să accepte că relaţia dintre Manon şi Domnul G.M. îi va îmbogăţi.

 

Actul la II-lea

O petrecere la reşedinţa privată a unei Madame. Petrecerea este în toi şi, la venirea lui Manon împreună cu Domnul G.M., tânăra atrage toate privirile. La petrecere se află şi Lescaut cu Des Grieux, iar Manon, revăzându-l pe iubitul ei, este nesigură ce să aleagă: dragostea pentru el sau noua ei viaţă luxoasă. Ca parte a planului urzit de fratele ei, Manon îi spune lui Des Grieux să joace cărţi cu Domnul G.M. pentru a-i lua banii, dar Des Grieux este prins trişând. În timpul confuziei care urmează, îndrăgostiţii fug, dar Lescaut este oprit de Domnul G.M.

Manon şi Des Grieux sunt descoperiţi la locuinţa lor de către G.M. şi poliţie, care l-a arestat pe Lescaut. Lescaut este ucis, iar Manon este reţinută pentru a fi deportată în America, sub acuzaţia de prostituţie.

 

Actul al III-lea

Portul New Orleans. Temnicerul unei colonii peniteniciare aşteaptă sosirea ultimului convoi de deportaţi din Franţa. Manon se află printre ei, însoţită de Des Grieux, care a urmat-o din dragoste pentru a împărtăşi cu ea exilul. Temnicerul îşi manifestă interesul faţă de Manon şi pune doi gardieni să o scoată din grup.

În biroul său, temnicerul îi oferă bijuterii lui Manon, dar, după ce ea îi refuză avansurile, o violează. Des Grieux năvăleşte înauntru şi îl înjughie mortal.

Îndrăgostiţii evadează în mlaştinile din Louisiana. Manon, delirând, revede episoade din trecutul său înainte de a leşina şi a muri în braţele lui Des Grieux.

 

Alte spectacole