Studioul pentru Copii

Studioul pentru Copii și Tineret al Operei Naţionale București


Studioul pentru Copii şi Tineret al Operei a fost înfiinţat în anul 2013 prin unirea experienţei şi expertizei Operei Naţionale Bucureşti şi a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” (cel din urmă devenit companie a Operei), având drept scop propunerea și implementarea de proiecte socio-culturale și educaționale adresate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, respectiv 7 și 11 ani, precum și tinerilor adolescenţi, în vederea educării și fidelizării publicului viitor, precum şi pentru a încuraja participarea la spectacole şi evenimente ale instituţiei ca activitate de familie.
 

Studioul îşi propune să desfăşoare o serie de activități care dezvoltă latura educativă a spectacolului muzical atât prin organizarea de cursuri de muzică, actorie, dans etc., cât și prin spectacole pentru copii şi adolescenţi, ateliere de stimulare a creativității și activități dedicate explorării culiselor, istoriei, tradiției și producției spectacolului muzical, cărora li se adaugă o serie de servicii speciale dedicate familiilor. 
 

Dacă în programul Studioului pentru Copii şi Tineret al Operei nu regăsiţi activităţi specifice de care sunteți interesați, vă rugăm să ne trimiteţi un email cu sugestiile dumneavoastră la adresa onb@operanb.ro, cu Subiectul „Studioul pentru Copii şi Tineret”. Vă mulţumim pentru că ne sprijiniţi în dezvoltarea activităţilor dedicate copiilor şi tinerilor!
 

Galerie foto

Cursuri

Pornind de la misiunea şi unicitatea instituţiei în peisajul local şi naţional, Studioul pentru Copii şi Tineret îşi propune să organizeze cursuri artistice adresate copiilor şi tinerilor, fie că este vorba despre balet, dans, teatru sau muzică. Fiecare curs este configurat pentru a acoperi o anumită perioadă de timp (intensităţi diferite), în funcţie de vârsta şi pregătirea anterioară a participanţilor.

 

În desfășurare

 

Cursuri de balet
 

Înfiinţat în anul 1982, Studioul de Balet pentru Copii ce funcţionează în cadrul Operei Naţionale din Bucureşti îl are ca profesor pe fosta prim-balerină a instituţiei, Magdalena Rovinescu. Studioul de Balet al Operei şi-a propus şi a reuşit să descopere şi să promoveze tinere talente, învăţându-i pe copii să se mişte cu eleganţă, să asculte muzica de balet, să aibă o ţinută dreaptă şi frumoasă, să-şi disciplineze paşii, să iubească muzica şi dansul – într-un cuvânt, să contribuie la educaţia artistică şi la conturarea unei personalităţi de excepţie.
 

Viitorii balerini sunt selecţionaţi şi repartizaţi în clase specializate în dans clasic, dar şi dans de societate şi contemporan. La sfârşitul fiecărui an, munca lor este aplaudată şi recunoscută în spectacolul devenit deja tradiţional „Magazinul de păpuşi”.
 

Copiii de la Studioul de Balet îşi dezvoltă aptitudinile artistice, îşi formează simţul estetic, se obişnuiesc cu spiritul de echipă şi se disting prin eleganţă şi stil. Astfel, la Opera Naţională Bucureşti, copiii învaţă dans academic, dans modern, dans contemporan, jazz-dance în 7 grupe pentru copii şi adolescenţi între 5 şi 18 ani.
 

Rezultatele Studioului de Balet pentru Copii, de-a lungul timpului, s-au reflectat atât în descoperirea de noi nume ale scenei româneşti de dans, cât şi în numeroasele premii şi turnee efectuate în Elveţia, Italia, Germania, Egipt, San Marino, China, Franţa, Statele Unite ale Americii, India. În anul 2013, Studioul de Balet pentru Copii a câştigat Premiul al II-lea la Dance World Cup, concurs care a avut loc în Marea Britanie.
 

„Elevii mei îmi menţin dorinţa de a dansa şi mă fac uneori să mă simt copil. Studioul îşi propune să atragă copiii şi tinerii spre artă, promovează simţul estetic şi educa într-o manieră modernă şi eficientă caracterele tinerilor. Baletul formează personalitatea pentru totdeauna – un copil care a făcut balet va fi şi un adult deosebit! Alături de această susţinere a afirmării personalităţii fiecărui copil, elevii au şansa unui pas important şi real spre o carieră în lumea dansului.”

Magdalena Rovinescu
 

Magdalena Rovinescu a absolvit Liceul de Coregrafie din Bucureşti şi a studiat la Sankt Petersburg, în Rusia şi la Dresda, în Germania. A primit o diplomă de merit şi Premiul special al juriului pentru cel mai bun profesor de balet la Concursul Internaţional Danza Europa (2010) şi Eurodans (2010).
 

Date contact pentru detalii şi înscrieri:

Persoană de contact - Maria Popa (coordonator proiecte), tel. +40743.277.254, e-mail: cursuri.balet@operanb.ro .

Plata cursurilor pentru luna ianuarie 2015, se face până la data de 15 ianuarie și reprezintă contravaloarea a opt şedinte, respectiv 160 de Lei.

Regulament Cursuri de Balet

Declarație pe propria răspundere

Formular de înscriere

Listă cursanţi

 

 

În pregătire
 

Cursuri cor
Cursuri instrumente muzicale
Cursuri actorie
Cursuri canto

Ateliere de creativitate

Atelierele (desfășurate fie independent, fie în paralel cu un spectacol din stagiunea curentă - ca serviciu conex oferit părinților ce doresc să vină la Operă împreună cu copiii de vârstă mică, aceștia din urmă neavând vârsta necesară pentru a intra la spectacol) sunt susținute de angajați ai Operei sau de colaboratori pentru domeniile conexe, inclusiv de artiști de la teatre sau companii artistice din străinătate, și se desfășoară în cadrul Studioului pentru Copii şi Tineret. Cu o durată de aproximativ 1 oră și 30 de minute, ele se adresează unor grupuri de maxim 15-20 de copii. Domeniile cuprinse sunt: muzica, dansul, teatrul (inclusiv teatrul de umbre sau de păpuși), muzica tradițională, pictura, modelajul, pantomimă etc.
 

O variantă a acestor activităţi este serviciul special adresat spectatorilor familiști, care pot veni însoțiți de copiii de vârstă mică (3-6 ani) la Operă pentru a urmări un spectacol, copiii fiind implicați în acest interval într-o serie de activități cultural-educaționale organizate în cadrul Studioului pentru Copii şi Tineret, împărţite pe mai multe module diferite pentru a menţine atenţia celor mici pe întreaga durată de desfăşurare a spectacolului. Acest proiect nu vizează doar facilitarea accesului părinților la spectacol, ci și educarea și formarea copiilor prin intermediul unor ateliere, jocuri și povești care, prin diverse maniere de exprimare artistică, le vor stimula creativitatea și fantezia. Participarea la aceste ateliere, organizate în prezent în serile de sfârșit de săptămână (sâmbătă și duminică) și concepute ca serviciu conex spectacolelor, poate avea loc doar în paralel cu prezența adulților însoțitori la spectacol, și nu independent de aceasta. Acest serviciu a fost introdus în luna iunie 2013, pornind de la conceptul consacrat de către Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”.
 

Programul atelierelor de creativitate este inclus în secțiunea Calendar.
 

Pentru informații legate de ateliere: luni-vineri, 10:00-17:00, tel. +40743.277.254, e-mail: popa.maria@operanb.ro, persoană de contact - Maria Popa (coordonator proiecte).

Tururi ghidate interactive

Programul propune elevilor din şcoli şi licee o vizită atât în foaierele şi în sala de spectacol a instituţiei, cât şi o incursiune în partea „nevăzută” a teatrului, în culise, ateliere şi săli de repetiţie. Participanţii la program au în acest fel şansa nu numai de a vedea spaţiile care compun clădirea primei scene lirice a ţării, dar şi de a îi întâlni pe cei care lucrează în spatele cortinei, înţelegând astfel specificul muncii tuturor celor care contribuie la realizarea unei producţii de gen. Participarea se face la cerere, fie prin înscrieri individuale, fie prin intermediul grupurilor organizate (grădinițe, școli primare, școli generale, licee).


Pentru înscrieri: persoana de contact - Maria Popa (coordonator proiecte), luni-vineri, 10:00-17:00, tel: +40743.277.254, e-mail: popa.maria@operanb.ro.