Încheiere parteneriate

 

 

Valoarea adăugată a unui parteneriat cu Opera Națională București


 
Opera Națională București este cea mai importantă instituție lirică din România. Deși cu o activitate ce datează încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, instituționalizarea Operei a avut loc în anul 1921. În același timp, în ceea ce privește domeniul baletului, în 1924, la trei ani de la instituționalizarea Operei Române, Anton Romanovski se stabilește în România, punând bazele primei companii de balet. 

 

Opera primește după 1950 un sediu propriu menit a-l înlocui pe cel al Teatrului Național, distrus de bombardamentele asupra Capitalei din timpul războiului. Se ofereau astfel condiții sporite pentru a realiza producții lirice și coregrafice de primă importanță.

 

Inaugurarea noii clădiri a fost marcată de premiera, în 9 ianuarie 1954, a operei „Dama de pică” de Piotr Ilici Ceaikovski, spectacol urmat și de premiera baletului „Coppélia” de Léo Delibes, în 10 ianuarie 1954, într-o producție semnată de maestrul coregraf Anton Romanowski. 

 

Generație după generație, școala românească a dezvăluit valori remarcabile, a căror evoluție ilustrează deceniile ce au urmat. Există în fapt o preluare de ștafetă ce asigură unitatea istorică a artiștilor aparținând primei scene lirice românești. 

 

Alte repere istorice

 

Începând cu anul 2013, Opera Națională București se află într-un proces de reorientare managerială, artistică și de imagine.

 

 

Noblețea genului muzical
 

Nemaifiind de multă vreme un apanaj al unei clase sociale privilegiate, opera ca gen muzical și-a păstrat totuși caracterul nobil, intrinsec. Acesta este un prim element care oferă unicitate instituției, permițându-i să folosescă forme de expresie specifice, foarte atractive pentru anumite segmente de public și capabile să ofere o expunere specială unor produse/ companii.

 

 

Performanță și prestigiu
 

Opera este spațiul de întâlnire al artiștilor caracterizați în primul rând prin performanță și virtuozitate. Pornind de la această premisă, noua viziune managerială își propune să imprime instituției un parcurs artistic excepțional, demn de a fi pus pe picior de egalitate cu cel al unor instituții de profil din străinătate cu o tradiție îndelungată și realizări remarcabile.

 

Astfel, intenția invitării cât mai multor nume mari ale scenei internaționale de gen în vederea montării de spectacole la Operă (regizori precum Stephen Barlow, Paul Curran, Graham Vick, si coregrafi - Johan Kobborg etc.), precum și a unor soliști și balerini de mare valoare este menită să introducă Opera pe harta centrelor artistice importante ale lumii. În plus, producția unor spectacole cotate ca fiind de mare valoare (titluri esențiale ale repertoriului național și universal, în regia sau coregrafia unor personalități ale domeniului) poate deschide drumul participării la festivaluri foarte importante de peste hotare.

 

 

Posibilități inedite de promovare
 

În afara metodelor tradiționale de promovare a brand-ului partenerului (evidențierea siglei pe site, în materialele de promovare, în machete și comunicate, pe panourile de afișaj outdoor etc.), specificul instituției mai oferă posibilitatea punerii la dispoziție a unor metode inedite de promovare, specifice unei instituții artistice de prim nivel.

 

 

Evenimente speciale
 

În calitate de partener al instituției, se poate stabili de comun acord o modalitate de promovare în cadrul evenimentelor speciale, dintre care (în orizontul de timp 2-3 ani): anual - Promenada Operei (aproximativ 10.000 de spectatori la ultima ediție - în aer liber, pe Esplanada Operei), Concert de Revelion, Seratele Operei (periodic - evenimente cultural-aristice și mondene, sociale, urmate de recepții cu invitați importanți), premiere, reprezentații cu invitați speciali, festivaluri, gale etc.

 

 

Spații unice și noi facilități: Opera, „Palat al Artelor”
 

Spațiile destinate publicului sunt: Sala Mare (cu o capacitate de 950 de locuri, Sala Mare găzduiește principalele spectacole ale instituției și este cea mai ofertantă sală de spectacole din București), Foaierul Galben (se află la etaj și este folosit ca sală de concerte sau recitaluri, dar și pentru recepții, având o capacitate de aproximativ 130 de invitați) și cele două foaiere pentru întâmpinarea publicului (aflate la parter și etaj, acestea pot fi folosite și pentru găzduirea de expoziții).

 

Sala Mare a Operei este singura sală de spectacole din București cu astfel de posibilități tehnice de scenă si spectacol, frumusețea și eleganța sa fiind totodată binecunoscute și unice în spațiul arhitectural local.

 

Toate spațiile destinate publicului, precum și scena și fațadele clădirii au fost cuprinse într-un plan general de renovare, încheiat în toamna anului 2014: eliminarea elementelor care perturbă armonia estetică a clădirii de patrimoniu, refacerea finisajelor exterioare și aducerea la stadiul inițial a decorațiilor arhitecturale de pe fațada clădirii, rezolvarea problemelor legate de acustică etc.).

 

În mod similar, Muzeul Operei este cuprins într-un plan de  transformare într-un spațiu interactiv și atractiv prin introducerea unor servicii suplimentare pentru vizitatori, precum și prin reamenajarea spațiului și rearanjarea exponatelor.

 

Ca parte a strategiei de transformare a instituției dintr-un simplu spațiu în care pot fi vizionate spectacole de un anumit tip într-un adevărat spațiu cultural complex, care oferă și posibilitatea de interacțiune și petrecere a timpului liber, sunt în curs de amenajare mai multe spații de tip restaurant-bistro, caracterizate în principal prin eleganță. Ca prim pas, în afara spațiilor de cafenea deja amenajate în Foaierul Mare al Operei, în luna februarie 2014 a fost inaugurat un Salon distinct, destinat spectatorilor ce au achiziționat un pachet special de participare la spectacole.

 

De asemenea, Opera beneficiază și de un spațiu dedicat activităților educațional-creative pentru copii (Studioul pentru Copii), precum și, în curând, de o librărie muzicală.

 

Un alt demers important este acela al activării spațiului din împrejurimi și al transformării sale într-un spațiu complex de petrecere a timpului liber: esplanada clădirii și parcul Operei vor găzdui frecvent evenimente dedicate publicului larg (concerte de orchestră și cor, recitaluri ale soliștilor, proiecții în aer liber). În plus, spațiile adiacente clădirii Operei vor fi amenajate ca spații de interacțiune și relaxare, cu păstrarea specificului muzical. Un element important cu mare impact vizual va fi acela al iluminării arhitecturale, care va pune în valoare clădirea Operei Naţionale Bucureşti.